Гейзер в Невада
Гейзер в Невада

Невероятни места на планетата, които наистина съществуват

Представяме ви една колекция от изумителни места, които наистина се намират на нашата планета. Представяте ли си, че има розово езеро, или ледена пещера?

Ето част от изненадващите кътчета, намерили мястото си на земята:

Езерото Ретба, Сенегал

Езерото Ретба
Снимка:hdwallpapersinn.com

Невероятното езеро Ретба се намира само на петдесетина километра от Сенегалската столица Дакар. То е сравнително плитко и е с много висока соленост – около 40%, като във всеки литър вода има по приблизително 380 грама сол. На брега му могат да се видят струпани множество купчини и торби със сол, които местните добиват от водите му.

Интересно е, че Ретба не е единственото езеро с розов цвят, в Австралия също има розово езеро, наречено Хилиър.

Според сезона и времето езерото Ретба променя цвета си от тъмно лилаво до розово, а има дни, през които изглежда като всяко друго езеро. Причина за промяната на цвета му са халофилните бактерии, които живеят в повечето розови езера, които имат червен оттенък и придават различен нюанс на водите.

Великата синя дупка, Белиз

Великата синя дупка
Снимка:belizescuba.com

Белиз е малка държава, която се намира в Латинска Америка  и има граници с Мексико и Гватемала.

Историята на Голямата синя дупка в Белиз води началото още от ледниковия период. Тогава морското равнище е било много по-ниско, а Великата синя дупка е била част от сушата. Тя се е образувала като вертикална пещера. С времето топенето на ледовете повишило равнището на Световния океан и покрил вертикалната пещера. Предполага се, че някогашната пещера е имала покрив, който се срутил.  Диаметърът на Великата синя дупка е над 300 метра, а дълбочината и над 124 метра.

Дарваза, Туркменистан – Вратите на Ада

Вратите на ада
Снимка:lovethesepics.com

Кратерът Дарваза се намира в пустинята Каракум в Туркменистан. Това не е природно явление, ами резултат от изследователски инцидент – Геолози от СССР открили земно находище на природен газ, което се оказало като пещера, така земята се сринала, а сондите паднали вътре. За да предпазят хората, които живеят в близост от разнасянето на отровни изпарения, решили да запалят находището. Като резултат от 1971 година до сега кратерът гори непрестанно.

Ледената пещера в Скафтафел, Исландия

Ледената пещера
Снимка: amusingplanet.com

Ледената пещера се намира на замръзнала лагуна в Исландия. Ледът, който слиза по склоновете чрез ледника представлява лед под високо налягане, в който няма почти никакви кислородни мехурчета. Липсата на въздух означава, че ледът поглъща почти цялата светлина с изключение на синята фракция, която е видима и с невъоръжено око.

Летящият гейзер, Невада

Гейзер в Невада
Снимка: Alamy

Както и „Вратите на Ада“, така гейзерът е следствие от грешка. През  1916 г. местни фермери правили сондаж, търсейки вода и откриват,  но за тяхно съжаление, откриват  че водата е с температура близо 200 градуса. Наложило им се запушат откритието си да напуснат мястото, но с течение на времето водата сама си проправила път и се бликнала на повърхността, образувайки този невероятно красив гейзер. Неговата форма се дължи на натрупването на калциев карбонат, а цветовете му – на термофилните водорасли, които живеят на повърхността му.

Сподели
Share on Facebook0

Харесай Статията

Харесай сп. Невидимо

Виж също

c6efe8e8126ee22c4ee0f3e5c095514f

Цялото българско черноморско крайбрежие в една снимка

Панорамната снимка е съставена от 25 000 отделни фотографии Проектът Black Sea View за първи …

3 коментара

  1. Уникална красота!

  2. Страхотни места!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *