640_d64a6b31674cda40cb75323ab38b9415

Сбогом, ЧЕЗ,EVN! Слагаш соларни керемиди и уволняваш Енергото…

Руска компания от Aнапа изобретява иноваривни керемиди с фотоклетка. Те са самопочистващи се и са защитени от сняг, градушка, листа и мръсотия. Фирмата вече е започнала производството на соларни керемиди близо до Анапа, а керемидите с вградени слънчеви клетки, монтирани на покрива на къща до града, вече дават първите киловати енергия.
Това ли е бъдещето, вече се питат и наши майстори? Ще заменят ли соларните керемиди, другото познато решение за покрива – соларните панели.

Запознати разказват, че решението е съвсем просто – в керемидите, направени от глина, е вградена по една соларна клетка. Тя е поставена така, че при нареждането им върху покрива да бъде изложена на слънце.
Соларните керемиди не се различават от стандартните, като размер и форма, но соларните произвеждат енергия от 13 до 63W. Този вид фотоволтаични устройства имат по-малка ефективност от соларните панели, но производителите им усилено работят за подобряването на този показател. Те се поставят подобно на битумните керемиди и се монтират сравнително бързо. Най-удобно е това да стане заедно с изграждането на покрива. Експерти предупреждават, че те излъчват топлина, която трябва да може да се понесе от повърхността, върху която са монтирани. В летните сезони е задължително да се осигури много добра вентилация на таванските помещения и подпокривни пространства, за да се избегне прегряване. Соларни керемиди могат да се намерят и на нашия пазар. Те са патент и производство на италианската компания Gielleplast Sas.

Източник: Марица.бг

Сподели
Share on Facebook0

Харесай Статията

Харесай сп. Невидимо

Виж също

0021615360

Пингвин, коала и петел са оракулите на Евро 2016

Пингвинът Флоке ще замени оракула октопод Паул, който преди 6 лета направи фурор, познавайки изхода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *